Haluatko muotoilla työelämästäsi entistä mielekkäämpää?

Tuntuuko sinusta siltä, että haluaisit muutosta työelämääsi, mutta et oikein osaa sanoa minkälaista muutosta toivoisit? Vai oletko valintatilanteessa, ja oikean valinnan tekeminen tuottaa päänvaivaa? Tai tiedät jo suunnan, mutta olet epävarma, mitä muutoksen aikaansaamiseksi pitäisi tehdä? Ei huolta, et ole yksin!  Myös minä olen ollut vastaavassa tilanteessa kuin sinä. Olen halunnut nykyistä mielekkäämpää ja itseni näköistä elämää, mutta en ole tiennyt heti, miten tarttua tähän haasteeseen. Nämä työelämän pirulliset ongelmat ovat olleet vaikeasti muottiin laitettavia, eivätkä ne ole taipuneet vanhoihin kaavoihin. Tämän vuoksi niiden kesyttämiseen tarvitaan uutta otetta.

Stanfordin yliopiston professoreiden Bill Burnettin ja Dave Evansin teos (2016) Designing Your Life - How To Build A Well-Lived, Joyful Life avasi silmäni huomaamaan, että muotoilun työvälineitä voi käyttää jokainen meistä. Sinun ei tarvitse olla palvelumuotoilija, muotoilija tai designer voidaksesi hyötyä muotoiluajattelusta arjessasi. Keräsin alle askelia ja konkreettisia vinkkejä kohti mielekkäämpää työelämää. Jaa ideasi. #tapamuotoilu #weekdaygardener #vastaiskunaennaiskehittamiselle #mielekkäämpiarki #muotoilukuuluujokaisellemeistä

1 # Mitä minulle kuuluu ylipäätään tällä hetkellä?

Ennen kuin voit tietää, mitä kohti menet elämässäsi, pitää sinun ymmärtää, missä parhaillaan olet. On kuitenkin liian rajaavaa tarkastella pelkästään mielekästä työelämää, sillä se nivoutuu niin saumattomasti kaikkeen muuhunkin elämässäsi. Voit hyvin miettiä, toteutuuko seuraavat asiat elämässäsi kokonaan, osittain tai ei ollenkaan.

  • Ilo (asiat, joista nautin niiden itsensä vuoksi): Miten paljon sinulla on arjessasi asioita, jotka tuottavat iloa?

  • Rakkaus: Koetko elämässäsi rakkautta ja hyväksyntää sellaisena kuin olet?

  • Terveys: Miten terve olet? Syötkö, nukutko, liikutko haluamallasi tavalla?

  • Työ: Teetkö mielestäsi mielekkäitä työtehtäviä ja koetko innostusta? Minkälainen on työyhteisösi?

  • Jotain muuta: Mitä?

Mihin edellä mainittuihin asioihin sinun pitäisi kiinnittää katseesi, jotta kukoistaisit? Nouseeko esiin asioita, joita haluaisit muotoilla ja joihin on mahdollista vaikuttaa? Asioiden ei tarvitse itsessään olla isoja, vaan pienetkin askeleet vievät eteenpäin.

2 # Oletko tehnyt oman elämän etnografiaa?

Seuraavaksi kannustan sinua etsimään päivittäisiä onnen hetkiä, joista saat energiaa ja koet sitoutuvasi niihin arvojesi mukaisesti. Edellisessä harjoituksessa olet jo pohtinut arvojasi ja toimintasi syvempiä motiiveja. Voit suhtautua tähän erilaisten tekojen metsästykseen samalla tavalla kuin tarkkailisit ympäröivää puutarhaa. Jos vain kuljemme kiireessä puutarhan poikki ilman pysähtymistä ja läsnäoloa, moni asia jää huomaamatta, kuten pienet pajunkissat puissa tai muurahaisten tiivis yhteistyö pesänrakentamisessa. 

Monesti onni onkin lähempänä kuin uskommekaan; vain pieni tuunaus riittää mielekkään elämän eteen. Meillä on myös piintyneitä uskomuksia omasta toiminnastamme ja vasta tarkemman analysoinnin jälkeen huomaamme, että olettamuksemme eivät ole pohjautuneet tosiasioihin, vaan pelkästään luomillemme oletuksille. Voimme myös huomata, ettemme toteuta arjessa aktiivisesti arvojamme tekojen tasolla - tai asiat, joita pidämme itsestään selvyyksinä, tuovatkin sen tärkeän lisän elämäämme. 

Voit esimerkiksi kirjata päivittäin puhelimen muistiinpanoihin tai kalenteriin noin kahden viikon ajan kaikki merkittävät tekemisesi aivan kuin olisit oman elämäsi tutkimusmatkailija, joka ensimmäistä kertaa tutkii omaa elämäänsä tarkemmin (Geertz, 1973). Älä siis ota mitään itsestään selvänä, vaan ihmettele kaikkea kuin lapsi. Mitä tarkemmin merkitset tekemisesi, sen paremmin se auttaa sinua muotoilemaan jatkossa mielekkäämmän työelämän ja muotoiltavan kysymyksen. 

Arvioi jokaisen tekemisesi kohdalla, saitko energiaa, ja oliko arjen teko arvojesi mukainen. Tärkeää on olla rehellinen ja kirjata objektiivisesti kaikki merkittävät teot riippumatta siitä, koitko ne myönteiseksi tai kielteiseksi, ja vastasivatko ne arvojasi.

3 # Kvalitatiivisen tutkimuksen välineet auttavat oman ajattelun jäsentämisessä

Voit taputtaa itseäsi olkapäille! Olet tutkimusmatkailijan roolissa tehnyt jo valtavan työn oman elämäsi muotoilun eteen. Olet kylvänyt ensimmäiset siemenet saavuttaaksesi uuden mielekkäämmän työelämän. Seuraavaksi ehdotan, että jäsentelet päiväkirjamerkintöjäsi AEIOU metodilla:

  • Minkälaista toimintaa (Actions) teko piti sisällään? (yksin, ryhmässä, vapaamuotoista, ohjattua, suunniteltua jne).

  • Minkälaisessa ympäristöissä (Environments) toiminta tapahtui? (kotona, työpaikalla, luonnossa, kaupungilla, kahvilassa, rauhassa, puheensorinassa, yksin, muiden ympäröimänä jne.)

  • Minkälaista vuorovaikutusta (Interactions) toimintaan liittyi? (puhe, piirtäminen, kirjoittaminen, koneiden tai ihmisten kanssa, muodollinen, epämuodollinen, tuttuja asioita, tuntemattomia asioita jne.)

  • Minkälaisia välineitä (Objects) liittyi toimintaan? (laitteita, koneita, tietokoneohjelmia, käyttöjärjestelmiä, kulkuvälineitä jne.)

  • Minkälaisia henkilöitä (Users) toimintaan liittyi? (paikalla olevat henkilöt, heidän vaikutus toimintaan ja myönteisiin tunteisiin)

Kun olet miettinyt ja jäsennellyt arkeasi, uskon, että sinulla on selkeämpi kuva siitä, mitä ainesosia kuuluu sinun mielekkääseen työarkeen ja minkälaisista teoista se koostuu.

4 # Kolme erilaista työelämää – kaikki omalla tavallaan mielekkäitä!

Monesti ajattelemme, että meillä on vain yksi polku onneen ja mielekkääseen työelämään. Suurimpia oivalluksia itselleni on ollut huomata, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa elää ”oikeaa elämää”, vaan jokaisella meistä on useita mahdollisuuksia, jotka voivat johtaa yhtä onnelliseen ja mielekkääseen lopputulokseen. 

Seuraavaksi luomme kolme täysin erilaista elämää viiden vuoden päähän arvottamatta niitä vielä mitenkään tähänastisen ymmärryksemme pohjalta. Käytä hyväksesi jo tekemiäsi oivalluksia arvoistasi ja sinulle mielihyvää tuottavista asioista - ole luova ja hulluttele!

Ensimmäinen elämä: asia, jota jo nyt teen nykyistä mielekkäämmin…..

  • Mitä tekisi nykyisestä tilanteestasi paremman? Mitä konkreettisesti tapahtuisi ja mikä on roolisi viiden vuoden päästä?

Toinen elämä: jos en voisi olla missään työpaikassa nykyisessä ammattiroolissani (ammattia ei yksinkertaisesti olisi enää olemassa), tekisin….

  • Mitä tekisit, jos et voisi työskennellä nykyisessä ammatissasi viiden vuoden päästä?

 Kolmas elämä: jos minun ei tarvitsi pohtia rahaa ollenkaan, tekisin...

  • Mitä tekisit elämässäsi, jos sinun ei tarvitsisi miettiä ollenkaan rahaa? Mikä on villein unelmasi?

Mieti kunkin kolmen erilaisen kuvitellun elämän kohdalla sen toteuttamiskelpoisuutta. Miten arvioisit suunnitelmaasi? Mitkä tekijät mahdollistavat eri vaihtoehtoiset elämät, kuinka innostunut olet kustakin vaihtoehdosta ja miten suunnitelmassa toteutuu sinulle tärkeät arvosi? Pohdi ja listaa ylös, minkälaisia asioita pitää ratkaista kunkin suunnitelman kohdalla.

Esimerkiksi eräs asiakkaani mietti, mitä tekisi, jos ei voisi olla omassa työroolissaan. Hän päätyi, että hän voisi olla lentoemäntänä, koska tässä tehtävässä pääsisi seikkailemaan maailman eri kolkissa. Asiaa enemmän jäsentäessämme hän tuli johtopäätökseen, että hän oli varsin tyytyväinen nykyiseen työtehtäväänsä, mutta kaipasi seikkailuja arkensa keskelle. Aloimmekin yhdessä ideoimaan, miten arkeen olisi mahdollista saada entistä enemmän seikkailullisuutta.

5 # Kerää ympärillesi oman elämäsi muotoilutiimi

Ympärilläsi on varmasti monenlaista osaamista ja sydämen viisautta. Älä siis epäröi pyytää apua!  Parhaat ideat syntyvät monesti yhteistyössä. Ehdotan, että keräisit kolmesta viiteen henkilöä avuksesi muotoilutiimiisi! Hyvän tiimin tunnistaa siitä, että sen jäsenet ovat riittävän erilaisia taustaltaan, mutta heitä yhdistää yhteinen tavoite: auttaa sinua muotoilemaan mielekästä työelämää sinulle parhaalla mahdollisella.  Voit esimerkiksi kysyä tiimiisi henkilöitä, jotka ovat olennaisesti vaikuttaneet siihen, kuka olet ammatillisesti tänä päivänä tai jotka inspiroivat sinua. Ideaalitapauksessa muotoilutiimisi jäsenet haluavat myös itse muotoilla omaa elämäänsä ja tuolloin ryhmä voi tukea kaikkia ryhmän jäseniä tasapuolisesti tässä tehtävässä.

Esittele muotoilutiimillesi äsken tekemäsi kolme erilaista suunnitelmaasi. Tämän jälkeen pyydä jokaista tiimisi jäsentä miettimään ensin yksin, mitä erityisen hyvää kaikissa suunnitelmissa oli ja mitä asioita kunkin suunnitelman kohdalla pitää vielä selvittää omien listaamiesi kysymysten lisäksi. Voit myös pyytää heitä pohtimaan jo esiin nostamiesi asioiden lisäksi, mitä vahvuuksia ja voimavaroja sinulla erityisesti on eri suunnitelmissa ja miten he voisivat auttaa sinua onnistumaan tavoitteissasi.

6 # Prototyypit auttavat sinua eteenpäin

Seuraavaksi tehtävänäsi on valita jokin näistä kolmesta aiemmin ideoimasta elämästä, jota haluaisit lähteä tutkimaan lähemmin. Kannustan sinua valitsemaan tutkittavaksi suunnitelmaksi sellaisen, jolle sydämesi sykkii eniten tässä vaiheessa. Innostus nimittäin ennustaa parhaiten onnistumista ja tuloksellisuutta työelämässä  (Martela & Jarenko 2015). Tämän jälkeen pyydän sinua miettimään suunnitelmastasi yhtä avointa kysymystä, johon haluat löytää ensin vastauksen. 

Prototyypit ovat ensimmäisiä kokeiltavia versioita, joissa testaamme ajatuksiamme ja suunnitelmaamme mielekkäästä työelämästä. Samalla saamme vastauksen, onko suunnitelmamme toteuttamiskelpoinen ja meitä oikeasti kiinnostava. Jos kokeilu ei vastannut oletustamme, voimme päästää ideastamme irti ja suunnata kohti uusia tuulia. Protyypeistä saadun tiedon perusteella voimme myös uudelleen muokata muotoiltavaa haastetta meille entistä merkityksellisemmäksi. Monesti prototyypit johtavat meidät myös sellaisten odottamattomien mahdollisuuksien lähteille, joita emme tohtineet edes ajatella!

Ensimmäinen tapa löytää vastauksia mielekkään elämän muotoiluun on prototyyppihaastattelut. Muista, että kyse ei nimestä huolimatta ole haastattelusta, vaan arvostavasta ja tasavertaisesta keskustelusta, joka vaatii avointa ja uteliasta mieltä. Kirjasit ylös kysymyksiä, johon halusit ensisijaisesti löytää vastauksen pohtiessasi suunnitelmasi mielekkyyden arviointia. Kirjaa ne vielä itsellesi ylös muistinvirkistykseksi ja haastattelujen punaiseksi langaksi. Seuraavaksi sinun on hyvä kirjoittaa tuntemiesi ihmisten nimiä, jotka osaisivat vastata parhaiten mieltäsi askarruttavaan kysymykseesi. Kannustan sinua myös ottamaan yhteyttä ventovieraisiin, joiden uskot voivan vastata kysymykseesi ja joiden uskot olevan kysymyksesi paras asiantuntija. Voit esimerkiksi pyytää lounaalle henkilöä, joka työskentelee ihailemassasi työroolissa ja kysyä häneltä vaikkapa, mistä henkilön työarki muodostuu. Usko tai älä, yllätyt todennäköisesti myönteisesti, kun havaitset, että apu voi löytyä täysin tuntemattomaltakin henkilöltä ja he haluavat sinun parastasi!

Toinen mainio tapa hankkia tietoa muotoiltavasta kysymyksestä on tehdä pienimuotoinen kokeilu. Kokeilun ei tarvitse olla mikään suuren suuri, vaan ihan pienikin kokeilu vie asiaasi jo eteenpäin. Jos esimerkiksi haaveilet täysipäiväisestä yrittäjyydestä, voit kokeilla pienimuotoista yritystoimintaa päätoimesi ohella kevytyrittäjänä. Voit huomata pian, onko yrittäjänä toimiminen sinulle mielekästä vai onko sinulle sittenkin parempi olla työntekijän roolissa.

7 # Reflektoi ja suuntaa opitun perusteella eteenpäin

Nyt on tarkoitus reflektoida eli pohtia ja arvioida toimintaasi ja oman ajattelusi kehittymistä muotoiluprosessin aikana! Tämä on tärkeää, sillä se toimii jatkossa mielekkään elämän muotoilussa perustana uuden kehittämiselle. Muotoilu ei lopu koskaan, vaan sinä teet päivittäin pieniä ja vähän isompia kokeiluja mielekkään työelämän muotoilun eteen. Näin ollen jokainen teko oli se sitten onnistunut tai epäonnistunut, vie sinua kohti tavoitettasi, kunhan muistat aina pohtia ja arvioida toimintaasi ja oppimisen paikkoja. Monesti tämä tärkeä vaihe kuitenkin unohdetaan. Jotta reflektointi ei jää vain sisäiseksi puheeksi, ehdotan sinua kiteyttämään oppisi joko kirjoittamalla, valokuvalla tai piirtämällä. Suunnittele opitun perusteella, mikä on seuraava askeleesi ja milloin sen teet. Aikatauluta tekeminen kalenteriisi ja merkitse aktiviteetin kohdalle, mihin kysymykseen haluat löytää vastauksen.

8 # Kutsu arjen puutarhuri kylään

Ei hätää, jos edellä kuvattu prosessimainen työskentely yksin tuntuu vaivalloiselta, tai et halua vaivata ystäviäsi. Tarjoan mielelläni apuani sinun tai työyhteisösi kukoistuksen takaamiseksi. Saatat yllättyä, kuinka innostavaa ja samalla tehokasta on työskentely arjen puutarhurin kanssa mielekkäämmän työelämän eteen.  Älä siis emmi enempää!

“The same design thinking responsible for amazing technology, products, and spaces can be used to design and build your career and your life, a life of fulfillment and joy, constantly creative and productive, one that always holds the possibility of surprise.

— Bill Burnett & Dave Evans

#tapamuotoilu #weekdaygardener #vastaiskunaennaiskehittamiselle #mielekkäämpiarki #muotoilukuuluujokaisellemeistä

Ps. Haluan kirjoittaa asioita, jotka auttavat juuri sinua ja organisaatiotasi muotoilemaan arjestasi entistä merkityksellisempää tapamuotoilun avulla. Kerro minulle, mistä aiheesta haluaisit lukea seuraavaksi ja minkä asian kokisit itsellesi hyödylliseksi. Kaikki toiveet otetaan ilolla vastaan! Kiitos jo etukäteen!

Blogissa viitatut kirjallisuuslähteet:

Burnett, B & Evans, D. (2017): Designing Your Life. How to Build a Well-Lived, Joyful Life. Alfred A Knopf, New York.

Geertz, C. (1973): The Interpretation of Cultures. Selected Essays. Basic Books, New York.

Martela, F. & Jarenko, M. (2015): Draivi. Voiko sisäistä motivaatiota johtaa?. Talentum, Helsinki.

 

Täällä keskustellaan työnteon tapojen muotoilusta, yhdessä kehittämisestä ja uuden luomisesta (työ)elämässä lempeässä ja voimaannuttavassa ilmapiirissä. Esitä rohkeasti ajatuksesi. Näin kylvät ympärillesi kukoistavia puutarhoja yhdessä Weekday Gardenerin kanssa.

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Luovuus on uteliaisuuden sivutuote!

Seuraava
Seuraava

Uuden työtilan käyttöönoton onnistunut resepti