Oletko antanut itsellesi luvan unelmoida?

Unelmointi on taitoa kuvitella, minkälaista (työ)elämä voi olla parhaimmillaan. Se vaatii heittäytymistä sekä uskallusta ja luottamusta toivoa itsellemme parhainta. Välillä onkin hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä, minkälaista työelämän tulevaisuutta toivoo itselle ja muille.

Parasta unelmoinnissa on se, että unelmat voivat rikkoa tavanomaisuuden ja arkielämän kaavat. Sinulla ei ole mitään muuta rajaa kuin oma mielikuvituksesi. Aina unelman ei tarvitse toteutua kokonaisuudessaan, mutta silti se on vienyt eteenpäin kohti toivottua suuntaa. 

Unelman ei tarvitse olla viimeistä yksityiskohtaa myöden hiottu timantti

Unelman ei tarvitse olla mikään tarkka, vaan se voi olla metaforan kaltainen kuva mielessä. Esimerkiksi kun itse aloitin yritykseni, näin mielessäni kuvitteellisen puutarhan ja itseni puutarhurina. Tämä mielikuva siitä, että voisin tukea kukoistusta työelämässä, on ollut itselläni valtavan voimakas ajuri viimeisten vuosien aikana, jolloin olen ottanut pieniä askelia kohti unelmaani. Tässä sitä ollaan kädessä lähes valmis kirja (kirja on tulossa alkuvuodesta 2024) työarjen estetiikasta ja sen voimasta – ja metaforana mikäpä muukaan kuin puutarha. Onko unelmani kokonaisuudessaan toteutunut? Ehkei vielä, mutta olen kokenut, että unelman eläminen ja sen todeksi tekeminen erilaisilla teoilla on jo itsessään ollut palkitsevaa ja mielekästä riippumatta lopputuloksesta.

Uskallus unelmoida hyvinvoinnista ohjaa mieltä

Kun huomaamme työhyvinvointiimme liittyviä tarpeita ja toiveita, osaamme havaita nykyhetkessä mahdollisuuksia niihin liittyen. Yleensä muutos on myös helpompi toteuttaa, kun sen pystyy ajattelemaan tai visualisoimaan. Liikuntapedagogiikan emeritusprofessori ja liikunnan ja psyykkisen hyvinvoinnin dosentti Jarmo Liukkonen painottaakin, että myönteisillä etukäteen luoduilla mielikuvilla on keskeinen merkitys onnistumisessa. Kyse on nimenomaan mielentaidoista, joita voi kuka tahansa harjoitella samaan tapaan kuin vaikkapa kuperkeikkoja.

Vinkkejä unelmointiin

Unelmointi antaa voimaa ja on itsessään jo palkitsevaa. Omilla ajatuksilla luodaan arjen puutarhaan uusia taimia, jotka alkavat vähitellen kukoistaa sinnikkäällä huolenpidolla. Pidä siis unelmaasi kuin kukkaa kämmenellä.

1. Mieti, mikä on villein toiveesi työelämässäsi. Miltä työarkesi tuolloin näyttää, kuuluu, maistuu, tuntuu ja tuoksuu parin kuukauden päästä, puolen vuoden päästä, vuoden ja viiden vuoden kuluttua?

2. Piirrä, maalaa, sävellä, valokuvaa, askartele, tee kollaasi, huovuta, kirjoita, runoile tai muovaile unelmasi. Huomaa myös, että usein tunteita ja piilossa olevia tarpeita ja motiiveja voi olla vaikea sanallistaa, joten kokeile rohkeasti muitakin tapoja kuin pelkkää kirjoittamista.

3. Tee unelmoinnista itsessään mahdollisimman esteettinen kokemus: kaunis aisteja stimuloiva paikka, tuoksut, tuntoaistin monipuolinen stimuloiminen, herkulliset ruuat ja miellyttävä äänimaisema auttavat alkuun pääsemisessä.

Haluaisitko sinäkin löytää kätketyn jalokiven työstäsi?

Autan mielelläni sekä yksilöitä että työyhteisöjä löytämään pientä säihkettä töihin. Järjestän sekä innostavia puheenvuoroja että workshoppeja työarjen estetiikasta. Myös yksilö- ja ryhmämuotoisessa coachingissa voidaan työstää tätä asiaa. Kysy rohkesti lisää!

 

Täällä keskustellaan työnteon tapojen muotoilusta, yhdessä kehittämisestä ja uuden luomisesta (työ)elämässä lempeässä ja voimaannuttavassa ilmapiirissä. Esitä rohkeasti ajatuksesi. Näin kylvät ympärillesi kukoistavia puutarhoja yhdessä Weekday Gardenerin kanssa.

Edellinen
Edellinen

Joulukirje 2024

Seuraava
Seuraava

Työelämästä eettisempää työarjen estetiikalla