Aistien viisaudelle virittäytymisestä työelämässä

Työarjen estetiikka tarkoittaa aistikokemuksia työelämässä. Sen harjoittaminen on puolestaan aistien herkistämistä ja ruokkimista. Kyse on ennen kaikkea näkökulmasta, jolloin tarkastelemme työarkeamme uusin silmin ja virittäydymme huomaamaan tavallisessa erityistä. Työarjen estetiikan vaaliminen on esimerkki työelämän pienestä tuunauksesta, jonka avulla jokainen meistä halutessaan voi kirjoittaa uusiksi käsikirjoitusta hyvästä työelämästä.

Nykytyöelämän mantra on kiire

Välillä tuntuu, että ihmisarvoakin mitataan kiireen perusteella. Mitä kiireisempiä olemme, sitä arvostetumpia ja tärkeämpiä työyhteisön jäseniä olemme. Samaan aikaan huomiomme kohdistuu moneen eri asiaan yhtä aikaa, ja monilla meistä työarki on hyvin repaleista.

Työpäiväämme kuormittavat viestitulva chatistä, sähköpostista, WhatsAppista ja sosiaalisen median eri sovelluksista. Jo kymmenen vuotta sitten katsoimme puhelimen näyttöä vähintään 150 kertaa yhden työpäivän aikana - todennäköisesti nykyisin vieläkin useammin uusien koukuttavien sovellusten vuoksi.

Yksi toimiva keino vaativan ja kiireisen työelämän kesyttämiseen on virittäytyminen aistien viisaudelle. Virittäytyminen puolestaan edellyttää pysähtymistä, läsnäoloa ja huomion suuntaamista aisteihin ja kehoon. Sen ei kuitenkaan tarvitse viedä ajastasi kuin muutaman minuutin. Kun mieli herkistyy aistitiedolle, huomaamme arjen kauneutta mitä erinäisimmissä tilanteissa. Jokapäiväisissä virittäytymisen mikrohetkissä on valtava piilevä voima.  

Virittäytymisessä ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi läsnäolosta tai sen puutteesta

Helppo tapa läsnäolon palauttamiselle on huomion kiinnittäminen kehoosi ja sen tuntemuksiin. Et käsittele tietoisessa mielessä kaikkea aistien välittämää tietoa. Keho kertoo esimerkiksi sinulle, kun lepo on jäänyt väliin tai olet stressaantunut. Voit huomata, että niskasi on jumissa ja hengityskin on pinnallista ja tiheää. Pallea tuntuu kireältä ja suun ympärillä olevat lihakset ovat jännittyneet. Sen sijaan, että aloittaisit itsesi moittimisen, hyväksy nykyinen tilanne.

Tietoisessa läsnäolossa keskitymme avoimena ja vastaanottavaisena työarkeen tässä ja nyt. Emme märehdi mennyttä emmekä huolehdi tulevasta. Hyväksymme ilman arvostelua kaikki ajatuksemme ja tunteemme siinä hetkessä ilman, että arvotamme niitä. Huomaamme hetken ainutlaatuisuuden kaikilla aisteilla. Hetkeen kuuluu sallivuus – emme erityisesti pyri mihinkään.  

Tietoinen läsnäolo on pohjimmiltaan yksinkertaista ja meille jo tuttua. Lapset osaavat luonnostaan tämän taidon usein meitä aikuisia paremmin. Pienet lapset ihmettelevät muurahaisia kadulla ja hihkuvat ilosta nähdessään keltasirkun koivussa. Myös meillä aikuisilla on taito tietoiselle läsnäololle, mutta se vaatii meiltä jo enemmän säännöllistä harjoittelemista.

Voit harjoittaa mieltäsi samaan tapaan kuin fyysistä kuntoasikin

Kaikki, mitä teet, vaikuttaa aivoihisi ja se mikä toistuu, vakiintuu vahvoiksi yhteyksiksi aivoissasi. Aivosi voivat muovautua lähes koko elinikäsi ajan rakentamalla uusia yhteyksiä, kasvattamalla myeliinikerrosta ja mahdollistamalla uusien aivosolujen syntymisen. Tämän vuoksi laadin tietoisen läsnäolon kunto-ohjelman hektiseen työelämään helpottamaan työarjen estetiikasta nauttimista. Kunto-ohjelman harjoitteiden jälkeen on helpompi olla tietoisesti läsnä ja avautua eri aisteille työarjessa. Tulevasta tietokirjastani “Työarjen estetiikka - Virittäydy ilolle ja ihmeille töissä” löydät ison joukon erilaisia harjoituksia kauneudelle virittäytymisestä työelämässä.  Kunto-ohjelman harjoitteet ovat matalan kynnyksen harjoitteita, jotka eivät vie valtavasti aikaa ja joita on helppo toteuttaa mitä erilaisimmissa työnteonpaikoissa kesken työpäivän.  Oleellista ei ole yksittäisten harjoitteiden kesto, vaan harjoittelun säännöllisyys. Jo muutama minuutti synnyttää huomattavaa muutosta.

Halusin jakaa sinulle blogini lukija kolme tietoisen läsnäolon kunto-ohjelman harjoitetta, joilla pääset loistavasti alkuun:

 

1)    Istu tuolille siten, että saat laskettua jalat maahan. Sulje silmäsi. Aseta kätesi vatsan päälle ja kiinnitä huomiosi hengittämiseen. Vedä keuhkot sisään ilmaa. Tunne, kun ilma virtaa sieraimistasi sisään. Samalla huomaat, kuinka keuhkosi laajenevat. Pidä pieni viive ja sitten hengitä ulos. Jatka rauhallista hengittämistä kahden minuutin ajan. Rauhallinen hengitys lisää läsnäoloa, luovuutta ja rauhaa ja mahdollistaa työarjen estetiikasta nauttimisen.

2)    Kirjoita ylös, mitä juuri nyt näet työpisteeltäsi. Kuinka monta eri väriä? Mitä eri muotoja? Miltä eri materiaalit tuntuvat kehoasi vasten? Mitä ääniä kuulet? Miltä suussasi maistuu? Haistatko jotain erityistä? Kirjaa ylös eri havaintojasi estoitta kolmen minuutin ajan.

3)    Kokoontukaa työkaverienne kanssa yhteen kahvitunnilla ja muistelkaa erityisen hauskoja ja aistillisia sattumuksia työuranne varrelta. Mikä oli tämän vuoden hauskin juttu? Samalla kun nauratte yhdessä, avaudutte ympäristölle.

 

Täällä keskustellaan työnteon tapojen muotoilusta, yhdessä kehittämisestä ja uuden luomisesta (työ)elämässä lempeässä ja voimaannuttavassa ilmapiirissä. Esitä rohkeasti ajatuksesi. Näin kylvät ympärillesi kukoistavia puutarhoja yhdessä Weekday Gardenerin kanssa.

Edellinen
Edellinen

Esikoistietokirjailijan onnenhetkiä

Seuraava
Seuraava

Tuunaa työhösi työnimua ja innostusta – näkökulmia työ­hy­vin­voin­tiin juristeille, osa 3